Al werk? Toch verder kijken naar een nieuwe baan

Kan je het niet laten je te oriënteren op een nieuwe baan, ondanks dat je het naar je zin hebt bij je huidige werkgever? Wellicht wil je een hoger salaris, zijn je huidige werkzaamheden niet uitdagend genoeg, of ben je gewoon in voor iets nieuws.

Ongeacht je redenen is het noodzakelijk dat je voorzichtig te werk gaat als je van plan bent om je vaste baan op te geven. Realiseer de overgang naar jouw nieuwe baan door eerst je beweegredenen te onderzoeken. Koppel dit aan goed gefundeerde beslissingen en organiseer een vertrouwelijke zoektocht.

 

Onderzoek waarom je van baan zou willen veranderen

Mensen overwegen constant om hun baan op te zeggen, maar het proces in beweging zetten is toch andere koek. Alles op zijn tijd, onderzoek dus eerst waarom je van baan wil wisselen. Mary Elizabeth Bradford, CV schrijfster en carrière adviseuse, zegt, “Plan, doorzoek je geweten en noteer jouw drijfveren.” Denk ook na over andere zaken zoals jouw gevoel na de wisseling, een vereist minimum salaris, een voorkeur voor een functie of een bedrijfstak waarin je wel of niet meer werkzaam wilt zijn.

Beoordeel vervolgens jouw geleverde prestaties in je carrière en maak een lijst van jouw zakelijke contacten en referenties die voor jou garant willen staan. Dit vormt de aanloop voor de switch in jouw carrière.

 

Probeer de nieuwe baan eens uit

Maak optimaal gebruik van je proeftijd voor je, je definitief vastlegt. Ondanks dat die nieuwe vacature de verantwoordelijkheden biedt die je ambieert. Ramon Santillan, leidend sollicitatiegesprek adviseur en oprichter van Persuasive Interview in Houston zegt: “richt je eerst op het uitproberen van je nieuwe carrière, in plaats van je ontslag vier weken van tevoren aan te kondigen en te hopen dat het allemaal goed komt. Je kunt dit doen door je als vrijwilliger aan te melden, met mensen te praten die actief zijn in het vakgebied waar jouw interesses liggen of lid te worden van vakorganisaties.” Dit helpt jou om te bepalen of dit het pad is dat je wilt volgen. Daarnaast helpt het ontmoeten van deze mensen jou om een voet tussen de deur te krijgen, aangezien zij waarschijnlijk op de hoogte zullen zijn van alle openstaande vacatures bij hun huidige werkgevers.

“Vrijwilligerswerk en een bijdrage leveren aan kleine projecten in jouw nieuwe vakgebied brengt jou ook positief in beeld brengen bij potentiële werkgevers. Het toont namelijk dat je serieus bent met betrekking tot deze carrièrestap en je kan het ook als ervaring opgeven, bij het verkrijgen van een nieuwe baan. Dit kan bijzonder nuttig zijn, wanneer je aan de personeelschef uit moet leggen waarom je van carrière wilt wisselen.”

 

Zoek zorgvuldig

Zodra je besluit om jouw zoektocht naar een nieuwe baan door te zetten, zorg er dan voor dat je jouw oude baan nog beschermt. “Elk moment dat je op zoek bent naar een andere baan loop je een bepaald risico,” zegt Bradford. “Je kunt dat risico minimaliseren door betrokken partijen te laten weten dat je zoektocht vertrouwelijk is. Vermeld ook niet in jouw LinkedIn profiel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en plaats je CV niet op vacaturesites. Bovendien, als je met recruiters praat, stuur je CV dan niet zomaar op. Bel ze eerst op en laat weten dat jouw zoektocht vertrouwelijk is, voordat je jouw CV opstuurt. Zij moeten instemmen met jouw verzoek om je eerst op de hoogte te stellen, voordat ze jouw persoonlijke gegevens doorspelen.”

 

Tot slot

Terwijl de economie aan blijft trekken en er meer banen beschikbaar komen, zal het wisselen van carrière vaker voor komen. Hoe dan ook blijft het uitermate belangrijk je stappen te doordenken en respectvol te blijven ten opzichte van (oud) werkgevers om jezelf te kunnen verzekeren van een succesvolle volgende stap in je carrière.

Recommended Posts