Kern van een CV

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het CV terugbrengen tot de kern is de sleutel tot succes voor jouw sollicitaties. Er gaat niets boven aandacht voor detail. Je wilt voorkomen dat het kleinste foutje de balk in het oog wordt van jouw potentieel nieuwe werkgever.

 

Tip 1: Breng het terug tot de kern

Om te beginnen, voorkom waar mogelijk hiaten in jouw werkverleden. Als je er een tijdje tussenuit bent geweest, bijvoorbeeld om te reizen, vermeld dit dan. Voeg de maanden van de periodes ook toe. Dit geeft een werkgever een vollediger beeld van wat je allemaal gedaan hebt en wanneer. Controleer en controleer nogmaals of jouw contactgegevens correct en up-to-date zijn. Bij een fout hierin kan een werkgever jou niet bereiken. Dit heb je waarschijnlijk vaker gehoord. Een tweede paar ogen om je CV te controleren vermindert de kans dat er toch foutjes doorheen glippen. Verbeter deze fouten met behulp van een frisse blik. Zo hoeft de werkgever niet degene te zijn die deze fouten ontdekt.

 

Tip 2: Less is more

Het is van belang de relevantie niet uit het oog te verliezen. Stel jezelf de vraag of deze werkgever echt behoefte heeft aan een lijst met alle universiteitssociëteiten waarvan je lid ben geweest. Wees ook kritisch over een uitgebreide beschrijving van een periode die lang geleden is en dat je in de tussentijd ook nog eens vier keer van baan verwisseld ben?’ Je moet elke sollicitatie toesnijden op de functie waarop en het bedrijf waarbij je solliciteert, dit helpt je te bepalen wat toe te voegen en wat eruit te laten. Je uiteindelijke CV moet demonstreren dat je over de benodigde vaardigheden bezit om de werkzaamheden optimaal uit te voeren, daarnaast wil je ook overbrengen dat je een persoonlijkheid hebt die bij het bedrijf past.
Bij de samenvatting van al die jaren is het moeilijk en belangrijk om bij de kern te blijven. Wij raden  je een CV aan, dat bij voorkeur uit 2 pagina’s bestaat. Afhankelijk van je werkervaring kan hier nog een derde pagina bij en in een uitzonderlijk geval nog een vierde. Meer kan echt niet, tenzij in de vacature anders vermeld is.

 

Tip 3: De juiste format is jouw vriend

Simpele dingen, zoals het verkleinen van de marges en het gebruik een lettergrootte punt 10, verschaffen je mogelijkheden om meer ruimte te benutten. Wees consistent met het lettertype en de -grootte die je gebruikt. Wisselende opsommingstekens in lijsten, zoals bolletjes en sterretjes geeft een ongeordende indruk en suggereert bovendien dat je niet erg thuis bent in Microsoft Word. Tegenwoordig is dat een vereiste voor bijna elke baan. Je bent niet verplicht je referenties op te nemen in jouw CV, tenzij dit specifiek in de vacaturebeschrijving vermeld staat. Je kunt volstaan met het volgende zinnetje aan het eind van je CV, “Referenties beschikbaar op verzoek.”

 

Tip 4: De hedendaagse begeleidende brief

Het toevoegen van een kort persoonlijk profiel boven aan jouw CV geeft je de mogelijkheid om samen te vatten wie je bent en waarom je voor deze functie solliciteert. Het is een geweldige manier de werkgever te laten zien waarom je de meest geschikte persoon voor de baan bent. Daarnaast is dit een kans om een persoonlijke indruk te creëren. Het moet een ieder die je CV ter hand neemt, uitnodigen om verder te lezen. De belangrijkste tips om dit te bereiken zijn, houdt het kort met ongeveer 7 regels en ga voor een persoonlijke beschrijving zodat jouw profiel uniek is.

Recommended Posts