Een doeltreffend CV helpt jou op weg naar jouw droombaan

Het vinden van de droombaan die perfect bij je past kan een van de grootste uitdagingen worden als je geen doeltreffend curriculum vitae hebt. Een doeltreffend CV is meer dan zomaar een velletje papier. Het is namelijk jouw zakelijke paspoort. Op basis van jouw academische prestaties, werkervaring, verdiensten en alle andere persoonlijke details voert de werkgever zijn cruciale eerste screening uit om te achterhalen of je als kandidaat geschikt bent om in te zetten. Indien je van plan bent om van werkgebied te veranderen of naar een compleet andere functie te wisselen, dan is je CV bijwerken het eerste wat je moet doen. In het onderstaande artikel bespreken we hoe je jouw CV een facelift kunt geven en voor sollicitatiegesprekken uitgenodigd wordt.

 

Maak wijzigingen aansluitend op de vereisten

Aangezien er geen vast format voor een doeltreffend CV bestaat, heb je altijd de vrijheid om de indeling te wijzigen. Laat de functiebeschrijving bepalen wat het meest prominent in je CV moet zijn. Ga nauwkeurig na wat het bedrijf wil en zorg voor overeenstemming in jouw bewoording. Gebruik woorden die aan het profiel van de baan gekoppeld zijn in plaats van het talent op te schrijven dat je wilt etaleren.

 

De wijzigingen voor jouw droombaan

Het is misschien een uitdaging om je sollicitatie overtuigend te maken, maar je kunt altijd jouw vaardigheden en talenten benadrukken. Jouw potentieel heb je getoond bij de uitvoering van jouw vorige en huidige werkzaamheden. Laat op deze manier doorschijnen dat je beschikt over de kwaliteiten die voor de functie vereist zijn.

 

Richt je op de Werkgever met een doeltreffend CV

Veel werkgevers hebben bij voorkeur doelgerichte werknemers en gemotiveerde werknemers. Een goed onderbouwd levensdoel kan zomaar het breekijzer zijn om vanaf het begin de aandacht van de HR manager te trekken. Het helpt als je in de schoenen van je potentiële werkgevers gaat staan en terugblikt op je voorbije carrière. Doe je best om niet de indruk te wekken dat je van baan naar baan wilt wisselen zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. Je CV weerspiegelt bij voorkeur een consistent verloop van jouw carrièrepad en toont daarmee een logische ontwikkeling van jouw interesses en vaardigheden, die jou telkens naar de volgende stap geleid hebben.
Jouw CV moet onderbouwen dat je de kennis en groeimogelijkheden in de loop der jaren verworven hebt om de openstaande vacature te vervullen. Als je, bijvoorbeeld, in de toekomst een functie in de marketing ambieert, benadruk alle elementen en activiteiten van je vorige functie die je marketingvaardigheden weerspiegelen. Als je dat lukt, dan ben je al een heel eind!
Daarnaast kun je, om je sollicitatie te onderbouwen, met een gerust hart je sterke punten aanprijzen door vrijwilligers-, tijdelijk- en part-time werk evenals nevenactiviteiten te etaleren. Zorg ervoor dat je alle mogelijke kwalificaties en behaalde resultaten toevoegt. Echter, bied alleen informatie aan die aan het gewenste profiel gerelateerd zijn anders zal de opdrachtgever in de war raken.

Hier volgen zes tips waarmee je komt tot een doeltreffend CV:

  1. maak meerdere curricula vitae;
  2. kies een passend format;
  3. kwalificeer en kwantificeer je ervaring;
  4. concentreer je op de relevante en meest recente informatie betreffende de baan;
  5. kies een voor de hand liggende plek en presenteer jouw opleiding, werkervaring, diploma’s, certificaten, nevenactiviteiten en eventueel referenties;
  6. vermeld ook organisaties waar je lid of als vrijwilliger voor werkt.

 

Tot slot…

Er is niks mis met een carrière switch en dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Je moet alleen aangeven hoe jouw werkverleden, ook al is dat niet gerelateerd aan jouw geambieerde baan, toch voldoende relevant is. Solliciteer alleen op die vacatures die jouw interesse wekken en nog net op jouw niveau zitten. Zo ontwikkel je jezelf.

Recommended Posts