Als werkgevers krijgen we honderden CV’s per dag. Daarom is het heel belangrijk dat jouw CV zich onderscheid van de andere. Het kan helaas ook erg moeilijk zijn om te weten wat je precies op moet schrijven in je CV – kortom, hoe kun je je levenservaringen weergeven op een paar bladzijden?

Tips voor een relevant CV

Hopelijk kan je, na de onderstaande tips gelezen te hebben, een heel pakkend en een voor jouw toekomstige baan relevant CV maken.

  1. Het klinkt simpel, maar je moet echt een spelling- en grammaticacontrole door je CV jagen en het achteraf nauwkeurig nalezen! Het ziet er echt niet goed uit als je woorden als “universiteit” en “afgestudeerd” verkeerd spelt. De werkgever heeft van jou dan een nonchalant beeld van je en ziet dat je niet erg nauwkeurig bent. Neem de tijd om je CV nog een keer door te lezen voordat je het naar een werkgever stuurt!
  2. Als jouw CV er ongeordend of onduidelijk uit ziet, kan dat voor werkgevers veel tijd schelen. Het is ongeveer hetzelfde als op een sollicitatie gesprek gaan in een groezelige trainingsbroek en een versleten T-shirt. Zorg ervoor dat jouw CV er duidelijk uit ziet. Gebruik bijvoorbeeld onderstreepte kopjes voor elk los onderdeel, zoals persoonlijk profiel; onderwijs; werkhistorie; buitenschoolse activiteiten (zoals sport en liefdadigheidswerk). Het is ook noodzakelijk dat je voor je hele CV dezelfde stijl gebruikt – als bijvoorbeeld bladzijde één links is uitgelijnd, moeten de andere bladzijden dat ook zijn.
  3. Zorg ervoor dat je CV relevant is voor de soort baan waarnaar je solliciteert! Als je solliciteert naar een verkooprol in een bedrijf, zorg er dan ook voor dat je persoonlijke profiel laat zien dat je naar een carrière zoekt in de verkoop. Het is niet goed om naar een media verkoop positie te solliciteren als je CV zegt dat je astronaut wilt worden.
  4.  Zet vooral belangrijke en nuttige informatie in je CV. Maak geen boekdeel van 50 pagina’s als CV – dan wordt het gewoonweg niet gelezen. Hetzelfde geldt voor een veel te kort CV van bijvoorbeeld maar een halve pagina. Dan ziet het eruit alsof je je minimaal hebt ingespannen om dat CV te maken en daarmee maakt het duidelijk dat je geen waarde hecht aan het zoeken naar een baan. Ons advies is: ga uit van twee pagina’s, drie is ook nog goed maar echt niet meer dan vier!
  5. Een persoonlijke mening is heel belangrijk. Dit geeft je een kans om jezelf echt te laten zien en waar jij voor en tegen bent. Gebruik dit gedeelte van je CV om jouw sollicitatie voor elke situatie aantrekkelijk te maken voor het soort baan dat jij wilt hebben. Als het een verkoop rol is, dan moet je zeggen dat je altijd doelbewust bent en waarde hecht aan een carrière in de verkoop. Als het een digitaal account uitvoerende taak is, zeg dan dat je het nieuwe media leuk vindt.
  6. Gebruik puntsgewijze opsomming als je je werkgeschiedenis wilt detailleren. Bijvoorbeeld:

Juli 09 tot feb 10 – De Rode Leeuw – Bar medewerker
• Verantwoordelijk voor het serveren van de klanten in deze drukke pub.
• Gericht werken, gefocust op het verkopen van bier en gerechten.
• Een positief beeld handhaven.
• Mijn tijd efficiënt gebruiken.
• De bar schoon houden.
• Een team van twee serveersters leiden.

  1. Weet je die ene foto nog, van het festival in Ahoy? De foto die nu je profielfoto van facebook is? Die ene op welke je er cool en stoer uit ziet? Zet deze foto’s onder geen enkele omstandigheid op je CV. Het is totaal niet geschikt. Plaats een foto waarmee je een professionele indruk maakt.
  2. Pas je persoonlijke interesses aan, maar lieg niet. Als je het bijvoorbeeld leuk vindt om cupcakes te bakken, vertel dan waarom. Als je geïnteresseerd bent in de financiële markt en regelmatig de financiële krant leest, zeg dat dan! Dit is allemaal relevant voor het zoeken naar je baan, dus laat je interesses en vaardigheden die je hebt zien.

Onthoud dat een slecht CV één van de redenen is dat je niet aangenomen wordt, dus zorg ervoor dat je jezelf de grootst mogelijke kans op succes geeft

 

 

Recommended Posts