Mounia Houari, Corporate Recruiter Sogeti over scoren met je CV bij jouw sollicitatie.
Corporate recruiter Mounia Houari

Recruiter bij Sogeti ( de leukste IT Dienstverlener van Nederland)
22 jaar.
Hobby’s zijn koken, reizen en bloggen.
Voor een uitgebreid profiel van Mounia Houari zie 

Waar let je op bij het selecteren van CV’s?

“Ik let met name op de studie. Als organisatie willen wij graag dat de beste mensen bij ons komen werken. Sogeti heeft  de prijs voor beste werkgever gewonnen incompany, dus wij willen de top van de markt hebben. Voor een young professional is alleen de opleiding belangrijk, misschien ook nog de stage. Voor de ervaren medewerkers  gaat het veel meer om ervaring. Dus was zijn of haar laatste werkervaring relevant?’

Wat maakt – behalve een op de functie aansluitend profiel – een CV voor jou aantrekkelijk?

“Wat ik mij aanspreekt, is als je een CV krijgt die er opeens heel anders uitziet. In een stapel van tien witte CV’s valt die ene paarse op. Wat mij ook aanspreekt – en dat is typisch Amerikaans – is jezelf per video presenteren. Ik zie vooral via social media dat dit steeds meer een hype wordt in Amerika.

Google je sollicitanten?

“Ik google sollicitanten nooit. Ik wil degene namelijk eerst zien en pas daarna een oordeel vellen. Wel kijk ik altijd op LinkedIn, want daar staat meestal een meer uitgebreid CV.”

In stropdas/mantelpak of juist casual naar het sollicitatiegesprek?

“Wij zeggen altijd casual chique, dus gewoon een nette spijkerbroek, met een overhemd en een colbert. Je moet mensen niet verplichten om een pak aan te doen terwijl ze dit helemaal niet willen. Als je maar fris en fruitig aankomt.”

Solliciteren per brief of per mail?

“Per mail. Per brief heb ik in ieder geval nog nooit meegemaakt. Tegenwoordig gaat dat allemaal via de mail, maar ook via LinkedIn of Facebook.”

Je sollicitatie nabellen of netjes afwachten?

“Als iemand belt, laat het wel zien dat die persoon de functie graag wil. Ik vind nabellen altijd goed. Of als mensen eerst bellen, een paar vragen stellen en daarna pas hun CV opsturen. Dat is toch persoonlijker dan alleen maar te mailen.”

Waar let je op tijdens het sollicitatiegesprek?

“Als je namens Sogeti bij onze klanten aan de slag gaat, kom je in feite elke keer weer opnieuw langs voor de sollicitatie. Ik let er dan ook vooral op hoe iemand zich presenteert en hoe de persoon overkomt.”

Je knapt direct af als…

“Ik knap niet zo heel snel af. Dan moet iemand wel iets heel raars doen en dat heb ik nog nooit gehad.”

e leukste sollicitatiegesprek ooit?

“Dat is moeilijk, want ik heb heel vaak leuke gespreken. Onze selectie is behoorlijk streng, dus op het moment dat iemand op gesprek komt, heeft hij of zij al een test gemaakt en is het cv al gescand De gesprekken zelf zijn dan vaak ook redelijk ontspannen. Dus leuke gesprekken, die heb ik eigenlijk altijd wel.”

Jouw tips voor het cv?

“Ik zie heel vaak bij opleidingen dat de middelbare school bovenaan staat, terwijl wat je als laatste hebt gedaan bovenaan moet staan. Vaak wordt ook  niet aangegeven of de opleiding is afgerond. Maak het CV ook niet te uitgebreid. Soms zie ik een CV van 10 pagina’s met daarin uitgebreid vermeld aan welke projecten iemand heeft gewerkt. Ik vind het echter interessanter om te weten wat jouw rol was in dat project en niet zozeer hoe het project eruit zag. Houd het kort en krachtig, en zet er uitsluitend dingen in die van belang zijn voor de vacature en waar je ervaring mee hebt. En maak je CV wat persoonlijker met bijvoorbeeld een foto.  Heb je bij bekende merken gewerkt, neem dan de logo’s van die merken in je CV op. Dat valt ook gelijk op.”

Jouw tips voor het sollicitatiegesprek?

“Bereid je goed voor op de sollicitatie en wees jezelf. Dat vind ik heel belangrijk. Als je een vraag hebt, stel die dan gewoon. En als je ergens over twijfelt, spreek dat dan uit. Ik zeg altijd ‘wij moeten elkaar blij maken’. Wij moeten er gelukkig van worden, maar de kandidaat natuurlijk ook.”

 

Recommended Posts