Motivatiebrieven schrijven als een pro lukt jou ook met deze tips

Wat betreft motivatiebrieven hebben we ze allemaal voorbij zien komen. Stijve formele documenten (“Geachte heer of mevrouw”), te vrijpostige briefjes (“Hé makkers!) en alles wat daar tussen valt. Bij hetCV.nl gebruiken we de termen motivatiebrieven en sollicitatiebrieven trouwens door en voor elkaar. Theoretisch gezien zijn er verschillen, maar in de praktijk komen ze toch op hetzelfde neer. Vind jij het ook moeilijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven?

Motivatiebrieven zijn zowel een zegen als een vloek. Ze bieden je een beetje speelruimte om je kwalificaties te bespreken, wat op zich natuurlijk een welkome verademing is ten opzichte van de gestructureerde opsommingen in een cv. Echter, vanwege die vrijheid en die afschuwelijke lege pagina die gevuld moet worden, sla je al snel een verkeerde richting in. Dit leidt makkelijk tot een aantal van de veel voorkomende fouten die zo goed als zeker betekenen dat je niet teruggebeld zult worden. Lees verder en ontdek twee van de meest gemaakte fouten in motivatiebrieven en doe er je voordeel mee.

 

1. Je gebruikt standaard motivatiebrieven

Je bent er wellicht niet een voorstander van, maar het opstellen van een aparte motivatiebrief voor elke baan waar je op solliciteert is zeker de moeite waard. Wanneer een recruiter het volgende leest, “Geachte personeelschef,” ik ben ontzettend enthousiast om op de openstaande vacature binnen uw bedrijf te solliciteren. Op basis van mijn vaardigheden geloof ik dat ik de meest geschikte kandidaat ben om deze functie te vervullen,” zal hij/zij onmiddellijk herkennen dat het een standaardbrief is die je naar (bijna) elke werkgever in de stad gestuurd hebt. Dat zal slecht vallen bij een bedrijf dat personeel zoekt dat echt enthousiast is over haar unieke roeping en visie. Twitter logo

Schrijf de volgende keer een brief die specifiek is voor de baan en het bedrijf waar je voor solliciteert. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in die éne functie. Je brengt je oprechte interesse in dat éne bedrijf meteen over door de tijd te nemen om weloverwogen iets te schrijven, zoals “Elke dag lees ik de blog van jullie bedrijf. Jullie bijdrage over … heeft mij er feitelijk toe aangezet mijn eigen blog te starten en daardoor past mijn ervaring perfect bij de openstaande functie van Marketingdeskundige.”

 

[mk_fancy_title tag_name=”h2″ style=”true” color=”#393836″ size=”18″ font_weight=”inhert” margin_top=”0″ margin_bottom=”18″ font_family=”none” align=”left”]Lees ook: Is jouw sollicitatiebrief wel leuk om te lezen? [/mk_fancy_title]

 

2. Je focust je op wat het bedrijf voor jou kan betekenen

Wanneer je solliciteert op een baan die je ontzettend graag wil, wil je vanzelfsprekend je enthousiasme aan het bedrijf kenbaar maken: “Ik heb al van kleins af aan voor jullie bedrijf willen werken, dit zou mijn droombaan zijn en ik zou het ontzettend appreciëren indien jullie mij uit zouden nodigen voor een gesprek!”

Maar wanneer een personeelschef een begeleidende brief leest wilt hij of zij weten wat een potentiële werknemer voor het bedrijf kan betekenen, niet wat de baan voor jou betekent. Zij willen graag weten welke unieke vaardigheden en expertise je aan het team toe zal voegen en hoe je het bedrijf zal helpen groeien.

Laat de volgende keer zien hoe jouw enthousiasme het bedrijf direct ten goede zal komen: “Ik was ontzettend opgetogen toen ik deze openstaande vacature vond omdat ik jullie bedrijf al vanaf de start-up fase gevolgd heb. Door mijn grondig begrip van de achtergrond en de roeping van jullie bedrijf stel ik mij direct beschikbaar om aan jullie marketing team bij te dragen.”

Nu je hebt laten zien dat jouw aanstelling beide partijen ten goede zal komen: Zal je een geweldige baan hebben bij een bedrijf dat je bewondert en het bedrijf zal een waardevolle, vaardige en enthousiaste nieuwe medewerker hebben die, toevallig, ook nog eens geweldige motivatiebrieven kan schrijven.

Het schrijven van een goede motivatie- of sollicitatiebrief is een kunst op zich. Daarnaast is het een kans die veelal onbenut gelaten wordt om een goede indruk te maken. Wat zou het fijn zijn als er een partij was die je daarbij kon helpen, zoals wij. Klik snel op de button om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://hetcv.nl/product/sollicitatiebrief-her-schrijven/” target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Motivatiebrief schijven[/mk_button]

 

Recommended Posts