Nieuwe baan

In dit artikel geven we 3 tips die iedereen moet weten die een nieuwe baan zoekt. Deze zoektocht kan erg uitdagend zijn. Er zijn namelijk verschillende scenario´s mogelijk. Je kan je in de luxepositie bevinden door nu al een baan te hebben en ondertussen alvast bezig te zijn met de volgende stap in jouw carrière. Daarentegen kan iemand ook werkloos zijn en vanuit noodzaak naar een nieuwe baan zoeken. De volgende tips kan je gebruiken, ongeacht in welke situatie jij je bevindt. Zelfs wanneer er geen vacature beschikbaar is.

1. De kracht van netwerken

Het kan wel lijken alsof geluk de doorslag geeft, wanneer je de uitspraak voorbij hoort komen: “het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent.” Niet altijd krijgt de meeste geschikte persoon ook de baan. Maar degene met de juiste contacten wel. Jij hebt de keuze om jezelf als introverte pechvogel te bestempelen, of te werken aan jouw naamsbekendheid. Waar werken jouw familieleden en vrienden van jouw vrienden? Zoek bedrijven die jou aanspreken en waar jij jezelf al ziet werken. Maak vervolgens contact met iemand van de HR afdeling. Dit is een ideale kans om aan iemand jouw cv en jouw motivatie te tonen.

2. Open sollicitaties voor een nieuwe baan

Sla bedrijven niet over die op dat moment geen openstaande vacatures hebben. Wanneer jij contact kan leggen met iemand van de HR afdeling (zie tip 1), kan je aansturen op een open sollicitatie. Stel het dan ook voor als een kennismakingsgesprek, waarbij je bijvoorbeeld zelf de koffie voor je rekening neemt. Tijdens dit gesprek kan je achterhalen wat voor bedrijf het is en wat voor type werknemers zij aannemen. Hiermee bereik je een aantal dingen. Allereerst, bouw je aan de relatie met jouw contactpersoon van het bedrijf waar je interesse in hebt. Ten tweede, toon je gericht bezig te zijn met jouw toekomst. Ten derde, toon je interesse in het bedrijf en heeft iemand binnen het bedrijf waarschijnlijk ook meer waardevolle connecties binnen deze sector. Zij kunnen jou dus voorstellen aan vergelijkbare partijen en voor jou van waarde zijn. Daar hebben zijn geen eens openstaande vacatures voor nodig.

3 Opvolgen van jouw acties

Deze tip is makkelijk uit te voeren, maar wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Iedereen heeft het druk en werkt vanuit eigen belang. Dit is geen verwijt, maar zo werkt de markt. Zo doen wij dat en jij waarschijnlijk ook. Ondanks dat je een uitstekende kennismakingsgesprek hebt gevoerd kan het daarom voorkomen dat je niet direct een reactie ontvangt. Neem daarom na 2 weken het heft zelf in handen en contacteer de persoon met wie je hebt gesproken en vraag of hij/zij misschien al meer weet over de situatie. Deze kleine dingen helpen jou om aanwezig te zijn in de gedachten van anderen.

Doe hier je voordeel mee en zorg ervoor dat jij degene bent die het meest geschikt is voor de baan en dat jij de persoon bent met de juiste contacten. Dat is namelijk ook geluk wat je af kan dwingen.

 

 

Recommended Posts